book thassos hotel book now

Καλλιράχη


Σε απόσταση 3 χλμ απο το χωριό Σκάλα Σωτήρος,μπαίνουμε στη Σκάλα Καλλιράχη τον παραλιακό οικισμό του χωριού Καλλιράχη ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Θάσου.
Ο οικισμός της Σκάλας Καλλιράχης είναι ο μοναδικός οικισμός με ψαροκαλύβες μπροστά στη θάλασσα. Οι ψαροκαλύβες χρησιμοποιούνταν από τους ντόπιους , για την φύλαξη των σκαφών τους από τις χειμωνιάτικες φουρτούνες και για να μένουν και οι ίδιοι όταν το χειμώνα στο μάζεμα της σοδιάς , έπιαναν μεγάλες καταιγίδες και δεν μπορούσαν να φτάσουν στα σπίτια τους.
kaliraxh2Οι κάτοικοι των δύο οικισμών ασχολούνται με την αλιεία και την ελαιοπαραγωγή.Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αρκετή τουριστική ανάπτυξη.
Στη Σκάλα Καλλιράχης υπάρχει μεγάλο λιμάνι για τον ενλιμενισμό διαφόρων σκαφών,εμπορικών αλιευτικών και γιώτ. Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια καφετέριες μπαράκια ,ψαροταβέρνες,Snack Bar διάφορα εμπορικά καταστήματα,φαρμακείο επίσης στη Σκάλα Καλλιράχης λειτουργούν βιοτεχνίες παραγωγής παραδοσιακών γλυκών κουταλιού(καρυδάκι,σύκο,κολοκύθι)και τυποποίησης αγροτικών προιόντων.(πράσινηςκαι μαύρης ελιάς θρούμπαςκαι ελαιολάδου).
kaliraxi3Από τον Ελαιουργικό συνεταιρισμό Καλλιράχης Θάσου παράγεται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΘΑΣΙΤΙΚΟ.
Παραλίες όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας, είναι της Σκάλας ,το Κλίμα, η Πλάκα και η Λαγκάδα.Ανηφορίζοντας προς το εσωτερικό σε απόσταση 2 χλμ στην πλαγιά του λόφου ,αντικρύζουμε την Καλλιράχη και πάνω από το χωριό στην κορυφή του λόφου δεσπόζει η Μεταμόρφωση το εκκλησάκι που αγναντεύει όλο τον κόλπο της Καβάλας μέχρι την κορυφή του Άθω.Το χωριό κατοικήθηκε γύρω στο 1750 μ.Χ από τους κατοίκους της Κακηράχης,του οικισμού που λόγω των πειρατών,βρίσκονταν πίσω απο το λόφο και στο ψηλότερο σημείο αυτού.Από εκεί πήρε και το όνομα Κακηράχη.Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει μέχρι το παλιό χωριό και την Αγία Μεταμόρφωση, από το μονοπάτι που έγινε πρόσφατα.
Σήμερα το χωριό Καλλιράχη,ασχολείται με την ελαιοκαλλιέργια και την αλιεία. Όταν φτάσετε στην πλατεία του χωριού,να ξαποστάσετε στη παλιά βρύση και να συνεχίσετε τον περίπατο σας μέσα από τα φιδωτά δρομάκια ,σε όλο το χωριό. Επισκευθείτε τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου με το σκαλιστό του τέμπλο,το Λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται σε παλιό αρχοντικό του χωριού και να περπατήσετε για να δείτε τα γεφύρια που είναι τα μοναδικά σε όλο το νησί.Γύρω από την πλατεία του χωριού υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες για να απολαύσετε τον καφέ σας ή και να φάτε.Κατηφορίζοντας από τον δρόμο που ανεβήκαμε στην Καλλιράχη φτάνουμε στη διασταύρωση της kalliraxiΣκάλας και στρίβουμε αριστερά. Σε απόσταση 1 χλμ συναντάμε δεξιά μας δίπλα στο κύμα,το εκκλησάκι της Παναγούδας της Υπαπαντής. Στον χώρο που βρίσκεται μπροστά από το εκκλησάκι ,έφτιαχναν τα καίκια τους οι καπετάνιοι της εποχής εκείνης (1850-1890).Ακριβώς πάνω από το εκκλησάκι της Παναγούδας,βρισκεται το δασάκι όπου μπορείς να ξαποστάσεις και να πιείς καφέ στο αναψυκτήριο που βρίσκεται μέσα σ’αυτό. Συνεχίζοντας σε απόσταση λιγότερη από 500 μέτρα φτάνουμε στον οικισμό Κλίσμα. Ψαράδικος παλιός οικισμός ,γνωστός για την μαριδίτσα που παράγει ο τόπος,που είναι πεντανόστημη. Σήμερα υπάρχουν ψαροταβέρνες φημισμένες για το φρέσκο ψάρι τους και τους εκλεκτούς μεζέδες.Η παραλία του είναι στρωμένη με ολοστρόγγυλα βότσαλα και τα νερά της θάλασσας πεντακάθαρα.Σας προτείνουμε να κάνετε το μπάνιο σας και να γευθείτε τους ψαρομεζέδες τους που είναι φτιαγμένοι με Θασίτικο παρθένο ελαιόλαδο,και τα λιόκαυτα ψάρια. Πρίν φύγετε από τους οικισμούς της Καλλιράχης να θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας χαλβά θασίτικο που μόνο η Καλλιράχη τον φτιάχνει

book thassos hotel booking now